Zeewier

Wie aan zeewier denkt, zal dit de eerste instantie niet associëren met een Nederlandse groentesoort. Dat is het tegenwoordig wel. In de Oosterschelde vind je de eerste zeewierboerderij in Nederland waar zeewier wordt geteeld, op een duurzame manier bovendien. Zeewieren worden het hele jaar door verzameld op de Noordzee en ieder jaargetijden kent ook weer zo zijn eigen zeewiersoorten.

Zeewier zijn vooral bekend van de oosterse keuken. In Japan (denk aan sushi), Korea en China maakt zeewier al lang onderdeel uit van het voedingspatroon van de meeste inwoners. Het is ontzettend gezond. Het bezit veel mineralen, zoals ijzer, jodium, calcium, magnesium, natrium, fosfor en kalium. Bovendien is zeewier eiwitrijk en een bron van vezels.

Aan zeewier worden vele gezondheidseffecten toegeschreven. De bekendste zijn het bevorderen van een gezonde schildklierfunctie (door het jodium), het helpen ontgiften van je lichaam, het verlagen van de bloedruk en daarmee het verminderen van de kans op beroerten en hartaanvallen.

Zeewier kun je in een aantal supermarkten kopen. In natuurvoedingswinkels zijn meestal verschillende soorten verkrijgbaar. Ook toko’s en vishandelaren verkopen vaak zeewier. Je kunt het vers kopen, maar ook gedroogd. De gedroogde vorm bevat de meeste eiwitten.

Een gemakkelijk en snel recept met een eiwitrijk zeewier is arame met champignons, een bijgerecht.

 

Arame met champignons
(bijgerecht voor 2 personen)

30 gram arame
1 ui
1 bakje kastanjechampignons
1 eetlepel olijfolie 1 eetlepel sojasaus

Spoel de arame af en laat het 10 minuten weken. Fruit de ui in de olijfolie en doe er dan de champignons bij. Zodra deze ook goed gefruit zijn, voeg je de arame met een beetje weekwater toe, zoveel dat de ui en champignons net onder water staan. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Breng het op smaak met een beetje soja en eventueel wat zwarte peper en zout. Eet smakelijk!

 

Zeewier
Posted in Recepten
Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Koop het boek