Pittige pompoensoep

 

1 kleine pompoen
1 kleine pittige rode peper
1 winterpeen
1 kleine prei
1 ui
3 teentjes knoflook
1 zoete aardappel (de variant die vaal is vanbuiten en oranje vanbinnen. (Niet die met een paarse schil)
kokosmelk
1,5 eetlepel kurkuma / kerriepoeder
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels ketoembar
2 theelepels gember
300ml bouillon

Op het eind een handje fijngesneden verse peterselie, koriander of lavas (maggi-kruid) toevoegen.

Deze soep met verwarmende ingrediënten is een heerlijk warme traktatie in de koude wintermaanden. Pompoen zit bomvol vitaminen die je in de winter extra goed kunt gebruiken. De rode peper en gember hebben verwarmende eigenschappen en komen subtiel tot hun recht. Verder zijn kurkuma en zwarte peper een gouden combinatie. Kurkuma is een geneeskrachtig kruid, dat echter moeilijk door het bloed wordt opgenomen. Zwarte peper, maar ook cayennepeper, zorgt voor een veel betere opname.

Recept

Was de pompoen en snijd hem met schil in stukken.
Schil de zoete aardappel en snijd het daarna in stukken.
Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadjes.
Snijd de ui, prei, wortel, knoflook in stukken.
Doe dit alles in de slow cooker.
Voeg de kurkuma, peper, ketoembar, gember en zout toe.
Zet alles onder water door de bouillon toe te voegen. Voeg indien nodig nog wat extra water en zout toe.
Houd er rekening mee dat er op het eind nog 200ml kokosmelk bij komt.

Zet de slow cooker aan op de stand ‘low’ (70 graden). Laat dit zeker 8 uur in de pan gaar worden. Prik met een vork in de pompoen en zoete aardappel om te controleren of het gaar is. Het kan gerust 12 uur in de pan blijven. Ideaal om dus ’s ochtends vroeg klaar te maken, zodat ’s avonds bij thuiskomst een warme maaltijd op je wacht.
Als de soep gereed is, voeg je de kokosmelk toe. Pureer de soep met een staafmixer tot een egaal mengsel. Maak het af door verse peterselie, koriander of maggie-kruid toe te voegen.
Je kunt deze soep ook in een grote pan maken, maar omdat ik groot fan ben van de slow cooker, is dit recept daarop gericht. De slow cooker heeft vele voordelen. Dankzij de lagere temperatuur (rond de 70 graden) blijven de voedingswaarden van de ingrediënten behouden. Door de langzame manier van garen smelten de smaken goed samen. Hierdoor is een soep uit de slow cooker veel smaakvoller dan een soep die je in tien minuten bereidt in een pan op het fornuis.

Amandelspijs

Zelf een kerststol bakken? Maak je amandelspijs voor de vulling ook zelf.

200 gram amandelmeel
geraspte citroenschil
klein klontje roomboter gesmolten
75-100 gram crème honing

Meng alles door elkaar en kneed het tot een geheel.
Rol het uit over een vel pakpapier. Maak hier een strakke rol van.
Bewaar het in de koelkast. Dit blijft makkelijk weken goed.

Pittige pompoensoep
Posted in Geen categorie
Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Koop het boek