Eten zoals de natuur het bedoeld heeft

Onze maatschappij wordt gedomineerd door het streven naar sneller, beter, functioneler, gebruiksvriendelijker. Technologische ontwikkelingen maken dit ook mogelijk. Deze ontwikkelingen zie je in de sport, maar ook in de industrie, de economie, in technische toepassingen, in het onderwijs, en zit verweven door de gehele maatschappij. Ook wat betreft eten bedienen de mensen zich graag van gemak. Dit heeft gezorgd voor veranderingen in onze voeding en eetpatroon. We eten meer suikers en meer geraffineerde, fabrieksmatig bewerkte producten. Soms met extra vitaminen toegevoegd, of vetten eruit gehaald voor een extra gezonde uitstraling.

Helaas heeft dit niks meer met echt gezonde voeding te maken. Het menselijk lichaam functioneert al 160.000 jaar hetzelfde. Dat geldt ook voor ons spijsverteringsstelsel. Ons lichaam is nog altijd ingesteld op de voeding zoals onze oer-voorvaderen al aten. De oorspronkelijke voeding van mensen bestaat uit noten, zaden, groenten, vruchten, vis, kip, vlees en eieren. Wat hierin ontbreekt is voeding die gluten, zuivel en peulvruchten bevat.

Niet alles wat we tegenwoordig eten is echte voeding. Soms is eten vooral ‘vulling’. Om gezond en fit te zijn, is het belangrijk dat ons lichaam zich optimaal kan voeden. Voeding zorgt voor energie (koolhydraten, vetten, eiwitten) en voorziet je lichaam van benodigde voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, enzymen en andere bioactieve stoffen. Gezonde voeding betekent volwaardig, in balans en gevarieerd eten, zodat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dan kunnen je lichaam en geest optimaal functioneren.

Onze missie

Wij houden van goed eten. En genieten. Oergondisch genieten. We hebben de voordelen van dit voedingspatroon aan den lijve ondervonden, zoals meer energie en een helderdere geest. Wij zijn enthousiast en willen dit graag met je delen. Om je te helpen met eten zoals de natuur het bedoeld heeft, delen we lekkere en eenvoudige recepten. Zodat je op een makkelijke manier gezond en lekker kunt eten.

Eten zoals de natuur het bedoeld heeft, hoe doe je dat?

  • Kies voor verse onbewerkte (streek)producten.
  • Seizoensgebonden producten.
  • Geen kunstmatige hulpstoffen.
  • Zonder geraffineerde toevoegingen.

Verse onbewerkte (streek)producten

Hoe dichter bij huis geteeld, hoe verser op je bord. En hoe verser, hoe beter de kwaliteit van voedingsstoffen.

Seizoensgebonden producten

Seizoensgebonden groenten en fruit groeien op een natuurlijke manier, in ‘hun eigen’ seizoen. Dit heeft enkele voordelen:
– ze voorzien in onze voedingsbehoefte van het moment. In wintergroenten zitten vitamines en mineralen waar we in de winter extra behoefte aan hebben en andersom geldt voor de zomerproducten hetzelfde.
– seizoensgebonden groenten en fruit uit ons eigen land bevatten meer voedingsstoffen dan de producten die uit het buitenland komen. Ze worden hier pas geoogst als ze rijp zijn. Daardoor bevatten ze meer voedingsstoffen dan groenten en fruit dat uit het buitenland komt, want die worden vaak onrijp geoogst, gekoeld vervoerd, en op de plaats van bestemming kunstmatig gerijpt, wat zorgt dat ze minder voedingsstoffen bevatten dat groente en fruit dat de kans heeft gekregen om via een natuurlijk proces te rijpen.

Geen kunstmatige hulpstoffen

Niet-natuurlijke toevoegingen zitten in bijna al het bewerkte eten. Deze kunstmatige hulpstoffen toevoegingen zijn bedoeld om producten langer houdbaar te maken, verser eruit te laten zien, of ze lekkerder te laten smaken of ruiken. Echter, voor je lichaam zijn kunstmatige hulpstoffen vaak ‘vreemde’ stoffen die niet als voedingsstof worden herkend.

Geen geraffineerde toevoegingen

Raffineren betekent fabrieksmatig bewerken. Tijdens het raffineren gaan vele goede stoffen zoals vitamines, mineralen en vezels verloren. En die heb je nu juist nodig om de voeding optimaal te kunnen verteren. Voeding die dit niet bevat, onttrekt juist mineralen uit je lichaam voor de vertering. Hiermee win je dus niets, maar verlies je juist voedingsstoffen. Om o.a. deze reden zijn de zogenaamde ‘lege calorieën’ zo berucht.

Koop het boek